In cadrul abatiei STIFT KLOSTERNEUBURG de linga Viena(foto)  a fost vernisata expozitia de fotografii “ Biserici rupestre de pe Nistru”realizata de cineastul si fotograful roman DAN BARCEA (Austria ).

Abatia STIFT KLOSTERNEUBURG

Expozitia, un proiect al Institutului Fratii Golescu – Bucuresti, prezinta incintele sacre de la Tipova, Saharna, Butuceni, Schitul lui Bosie si Japca, asezaminte monahale  ce au jucat un rol semnificativ in crestinismul rasaritean si a vietii religioase din Basarabia.

Cineastul Dan Barcea a dedicat un album lacasurilor in piatra din spatiul nistrean, expozitia de la Klosterneuburg urmind celor organizate la Muzeul Taranului-Bucuresti si Muzeul Farului-Sulina.

Evenimentul austriac a inclus de asemenea prezentarea proiectului social de ajutorare a copiilor si batrinilor initiat la Tipova de parintele GEORG SPORSCHILL prin Fundatia “Concordia”.

Au fost prezenti la vernisaj Monseniorul Bernhard Backovsky, superiorul abatiei Klosterneuburg, parintele Georg Sporschill, fondatorul Fundatiei “Concordia”, dr. Peter Schubert, Directia Presa si Editare Klosterneuburg, dl. Eugen Tomac, secretar de stat D.R.P, dr. Mihai Nicolae, director Institutul Fratii Golescu-Bucuresti, dna. Zina Cerchez, corespondent Jurnal TV-Chisinau.

In cuvintul sau, Monseniorul Bernhard Backovsky a evidentiat dorinta de apropiere dintre biserica catolica si cea ortodoxa., cineastul Dan Barcea subliniind importanta bisericilor rupestre din spatiul nistrean, ca avanposturi crestine la granita rasariteana a Europei.

Expozitia este deschisa publicului pina in luna ianuarie 2011.

Pin It on Pinterest