Duminică 8 mai ora 12, Muzeul Național al Țăranului Român găzduiește lansarea volumului OSTATIC ÎN PROPRIA ȚARĂ, Cartea vieții mele DE ION IOVCEV, Co-editare EUROCARPATICA și UNIVERSUL ACADEMIC.
Vor lua cuvântul: dr. Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român, dr. Irina Airinei, coordonatoarea ediției, dr. Robert Stănciugel (istoric), dr. Mihai Nicolae și autorul: prof. ION IOVCEV
Este, aceasta, o carte-mărturie a trei decenii în care învățământul în limba română a fost plătit cu viața…Este o carte despre atentate, arestări, persecuții, torturi, despre ura împotriva elementului autohton, împotriva copilului rănit, lovit, speriat, dar și despre candela sufletului românesc care nu poate fi înăbușită. Este o carte-mărturie despre speranță și disperare în viața unui om lovit de destin, dar rezistând prin iubire…
După cel de-al doilea atentat din 29 aprilie 2021, care putea să-i fie fatal,profesorul ION IOVCEV, DIRECTORUL LICEULUI „LUCIAN BLAGA” DIN TIRASPOL, mărturisește: „Eram într-o stare destul de grea, respiram greu, coșul pieptului era strivit, aveam coaste rupte în regiunea inimii, suferisem o comoție cerebrală, sufeream de dureri mari la piciorul lovit, mă simțeam rău și, totuși, făcusem tot posibilul să ajung la școală pe 31 mai, la ultimul careu solemn din viața mea de profesor…La 22 iunie 2021, după „accident”, merg cum pot cu autobuzul școlii (primit de la Statul Român) la Căușeni. Era o zi foarte înnorată, cu ploaie torențială, cu fulgere, tunete și, în acea zi, presimțeam ceva rău. Și, într-adevăr, primesc un telefon de la Ministerul Educației din Chișinău prin care mi se spune: „Vă aducem la cunoștință că astăzi este ultima zi de lucru a dumneavoastră și că vi s-a întrerupt contractul individual de muncă.”
„Printr-o stranie coincidență s-a auzit un tunet care m-a răscolit…Eram înlăturat, printr-un mesaj sec, de regimul Dodon, după o viață întreagă în care am ars ca o lumânare pentru acești copii cărora li se smulgea dreptul la educația în limba maternă. Atât de brutal m-a scos din activitate un președinte care depunea flori la monumentele cazacilor asasini de români.”
Prof. ION IOVCEV mărturisește: „Profesorii, părinții, copiii martiri ar fi trebuit decorați de către Republica Moldova cu ordinul „Ștefan cel Mare și Sfânt” căci Liceul trăiește pentru că noi i-am dat viață din viețile noastre și lumină din inimile noastre. Spun lucrurile cu durere, văzând cum minciuna a stat, atâta vreme, în capul mesei…(…)
Da, am reușit să desființăm, fraților, această graniță culturală, Nistrul nu ne-a mai fost stavilă și am continuat să ținem candela aprinsă a neamului românesc… pentru MAI MULTĂ LUMINĂ!”
În vremuri de restriște, cele opt școli românești din Transnistria au ținut aprinsă candela românității, au semănat „un strop din lumina aceea-nsetată adânc de viaţă”, cum scrie Blaga. ION IOVCEV: niciodată îngenuncheat, niciodată învins…Căci „Lumina luminează în întuneric, și întunericul n-a biruit-o.”
Dr. IRINA AIRINEI, Președintele Asociației interetnice ANIMA FORI
Următoarele prezentări ale cărții vor avea loc:
MARȚI 10 MAI ORA 16 LA FUNDAȚIA EUROPEANĂ „NICOLAE TITULESCU” (amfitrioni prof. univ. dr. Adrian Năstase și prof. dr. Dumitru Preda) și MIERCURI 11 MAI ORELE 15 laBiblioteca Metropolitana Bucuresti, împreună cu Asociația Culturală Pro Basarabia si Bucovina (ACPBB) și Institutul Frații Golescu GolescuGazda evenimentului : Ramona Mezei, director general Bibl. Metropolitana Buc. Prezinta : Marian Clenciu, presedinte ACPBB dr. Mihai Nicolae , presedinte Inst. Fr Golescu – Bucuresti, Ion Iovcev, autor Lansarea va avea loc miercuri 11 mai 2022, ora 15:00 la Biblioteca Metropolitana Bucuresti, filiala Dimitrie Cantemir (Strada Viitorului nr.52) Autor text: Irina AIRINEI Asociația AnimaFori . Text publicat pe romaniabreakingnews.ro

Pin It on Pinterest