La sediul ICR București (Aleea Alexandru nr. 38) va avea loc, luni 27 mai, de la ora 18, conferința cu titlul „Descoperirea geografiei românilor de pretutindeni”, ce va fi susținută de Dr. Mihai Nicolae, președintele Institutului „Frații Golescu” pentru relații cu românii din străinătate. Intrarea este liberă, transmite Romanian Global News.
Romanii, prin personalitatile lor culturale au fost intotdeauna constienti de existenta conationalilor aflati dincolo de hotarele istorice ale statelor in care locuiau. Pina in primele decenii ale sec. al XIX-lea referintele la romanii de pretutindeni sunt putine. Exceptiile privesc, in primul rind, cele trei tari romanesti: Moldova, Tara Romaneasca si Transilvania. Sentimentul impartasit de apartenenta nu a scapat nici atentiei strainilor. Patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului (1572-1638 ) vorbeste intr-o epistola adresata principelui transilvan Gavril Bethlen despre „…legatura de singe si de iubire care, desi intr-ascuns, dar in felul cel mai strins leaga romanii…”
De aceea „descoperirea” despre care vorbim a insemnat , mai ales, o „re-descoperire”, din perspectiva comunitatii de origine si limba, iar mai tirziu, a constiintei de neam. Incercam de fapt, sa raspundem la o intrebare simpla: cind si cum a descoperit Romania colectivitatile romanesti din afara granitilor sale ?
Prin Legea nr. 299/2007 PARLAMENTUL ROMANIEI a instituit ZIUA ROMANILOR DE PRETUTINDENI consfintind astfel apartenenta romanilor din afara granitelor actuale la viata poporului roman, ca parte integranta a acestuia. Prin Legea nr. 101/2015 s-a stabilit ca aceasta zi nationala sa fie sarbatorita in ultima duminica a lunii Mai.
Mai mult aici: