CRISTEA SANDU TIMOC și-a dedicat viața renașterii naționale a românilor din Timoc. Născut (8 sept. 1916) în com. Zlocutea, se refugiază în anul 1939 în România în urma unui proces în care este acuzat de propagandă românească. Între 1942-1944 este președintele „Comitetului Timocean”. Lucrează în ministerul de externe român, raportând direct mareșalului Ion Antonescu. Arestat în 1953 pentru „activitate intensa împotriva clasei muncitoare”, este condamnat la 6 ani temniță grea. Participă la fondarea ASTREI bănățene, devenind secretarul ei general. În această funcție a patronat cele 14 ediții ale simpozionului „Identitatea culturală a românilor”. Debutează ca scriitor în 1936, iar în 1943 publică prima sa carte: „Poezii populare de la românii din Valea Timocului”.
Încrederea sa în viitorul românilor uitați din Craina, cărora Serbia le zice „vlași”, dar care se autodefinesc ca „rumâni” a rămas neclintită pe parcursul unui întreg secol.
Pe data de 8 octombrie 2013, ora 18:00, la Clubul Țăranului, personalitatea sa inegalabilă va fi evocată de dr. Robert Stănciugel, George Damian și dr. Emil Țârcomnicu. Vă invităm să fiți alături.

Pin It on Pinterest