Cetatile de la Nistru, Hotin, Soroca şi Cetatea Albă au fost prezentate în cadrul unei expoziţii de fotografii la Piteşti. Fotografiile semnate de Iulia Modiga şi Dan Barcea au fost vernisate luni la Biblioteca Judeţeană Argeş.
La vernisaj au fost prezente cadre didactice din Piteşti, istorici, reprezentantul Asociaţiei „Doina şi Ion Aldea-Teodorovici”, Florin Şandru, studenţi basarabeni, voluntari ai Platformei Civice Acţiunea 2012 din Piteşti şi jurnalişti. Totodată, la eveniment a participat şi o persoană care s-a născut şi a copilărit la Cetatea Albă şi care s-a refugiat în România în anii ’40.
,,Interesul manifestat pentru românii din Basarabia, pentru ce s-a întâmplat şi cum s-a întâmplat cu ei ne-a determinat să prezentăm expoziţia şi la Piteşti. Lucru mai putin ştiut este faptul că oraşul Piteşti a fost punctul de destinaţie pentru refugiaţii basarabeni din 1940 şi 1944. Nu întâmplătoare căldura cu care cei prezenţi au întâmpinat prezentarea cetăţilor româneşti ale Nistrului, preocuparea demonstrată de multiplele întrebări ridicate după vernisaj au vorbit de la sine despre actualitatea Unirii, fie şi iîn forma spirualizată a artei fotografice. Mai adaug că excelenta colaborare cu Biblioteca Judeţeană Argeş a contribuit la ţinuta de ansamblu a manifestării noastre”, a declarat la finalul evenimentului directorul Institutului “Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate, avocat dr. Mihai Nicolae.
Expozitia realizată în contextul marcării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de catre Imperiul Ţarist a mai fost prezentată la Chişinău şi la Bucureşti.
Expozitia ,,Cetăţi nistrene” va ramâne deschisă pentru public până pe data de 30 decembrie a.c. şi este organizată în parteneriat de către Biblioteca Judeţeană Argeş “Dinicu Golescu” şi Institutul “Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate.
Evenimentul s-a desfăşurat sub egida Platformei Civice Acţiunea 2012