Circa o sută de tineri plasticieni din orașele Tiraspol, Bălți, Fălești, Ialoveni și Chișinău au participat la Concursul de Creație al Tinerei Generații” Ars Adolescentina – 2014”, care au prezentat circa 140 de lucrări la tema” Frumos și Sfânt pe acest pământ”. Ce poate fi mai tulburător decât să vezi privirile lor pline de încredere și speranță și faptul că în niște făpturi mici se acsunde un talent atât de mare. Premianții având de la 12 – 19 ani, au fost repartizați, conform regulamentului, pe categoriile de vârstă mare și mică. Astfel au fost distribuite și premiile, oferite cu generozitate de către sponsorul concursului dl Iurie Topal, om de afaceri, consilier municipal, Președintele Federației Naționale de hochei pe gheață. Un suport important în ce privește căutarea și identificarea premiilor a fost acordat de către ziarista și scriitoarea Olga Căpățână, cea care a promis să susțină și în continuare” Ars Adolescentina”.

O recunoștință deosebită manifestăm pentru Institutul” Frații Golescu” de la București, România, care a XIII-a oară consecutive acordă premiile mari și mențiuni, exprimate prin diplome și carte valoroasă celor mai talentați copii din Republica Moldova.

Astfel, examinând și apreciind lucrările de artă plastică și decorativă, parvenite pe adresa concursului, juriul a desemnat laureații din anul acesta, pe care îi evidențiem după cum urmează:

Premiul mare la cele două categorii de vârstă a revenit Elenei Vasilache (Colegiul de Construcții, Chișinău) și Corneliei Cojocaru (elevă la Liceul Teoretic” Mihai Eminescu”, or. Bălți).

Premiul I – Ion Manea (Colegiul de Construcții, Chișinău) și Maxim Cibotaru (Școala de Arte Fălești, filiala Sărata Veche).

Premiul II – Silviu Botnaru, Chișinău; Andrei Zabolotnâi (Colegiul de Construcții, Chișinău), Titi-Ana Dodon (Școala de Arte Ialoveni) și Ionela Pelevaniuc (Școala de Arte or. Bălți).

Premiul III – Vavulea Irina (Sărata Veche), Alina Veveriță și Suzana Dogot (Ialoveni), Diana Țurcan (Tiraspol), Sabrina Lungu (Bălți), Gabriela Bugaian (Colegiul de Construcții).

Mențiuni speciale – Povar Vladimir (Tiraspol), Alexandru Ciorescu, Cătălin Sandu, Marius Dilion (Fălrști), Alexandra Matiescu, Alina Țeruș, Ionela Marinovschi și Anastasia Rohac (Bălți).

Mențiuni” Frații Golescu” – diplomele institutului și albume de pictură al unor artiști plastici de renume au fost înmânate următorilor elevi: Cerevatov Maria, Filatov Andrei, Gheorghiță Delia (or. Bălți), Daniel Dima, Marin Pîrvu (r-nul Fălești), Rodica Grigoriță, Ursu Emanuel, Cîrlan Dina, Mihaela Ceban (or. Ialoveni) și Carapcevschii Mihai de la Colegiul de Construcții, or. Chișinău.

Au evaluat lucrările prezentate la concurs artiștii plastici Victor Cobzac și Tudor Botin (membri UAP), tinerele pictorițe Elena Mărgineanu și Claudia Ioviță, și dna Olga Căpățână.

Cu premii speciale au fost distinși autorii lucrării de grup (ceramică): Nicoleta Burlac, Alina Furculiță, Daniela Buznea și Rodica Moisei de la Colegiul de Construcții din Chișinău și Liceul Teoretic” Lucian Blaga” din or. Tiraspol, pentru cea mai numeroasă echipă de participanți la concursul din anul acesta.

Ars Adolescentina a devenit o parte esențială din viaţa tinerilor dotați și o reală pistă de afirmare a talentului cu care sunt înzestraţi.

Cele mai frumoase realizări ale tinerilor confirmă o dată în plus dragostea lor pentru frumos şi mândria de a face parte din generaţia, care contribuie prin efort creator la formarea unei imagini pozitive meleagului pe care s-au născut.

Zina Izbaș, redactor-prezentator

Pin It on Pinterest