Interesul mediatic pentru Transnistria (Tiraspol), o clonă contemporană a fostei R.A.S.S. Moldovenească, croită de Stalin după Unirea din 1918 a eclipsat „cealaltă” Transnistrie ( Balta) aflată acum în componența Ucrainei. O populație compactă, vorbitoare de română, purtătoare a unei culturi populare și a tradițiilor românești este uitată în răsăritul pravoslavnic, ignorată de presă și de conaționali. Aici a apărut în prima jumătate a secolului XX un curent religios, în esență o manifestare de emancipare națională, cunoscut ca „Mișcarea de la Balta” sau „inochentiștii”, după numele călugărului basarabean Inochentie care i-a fost inițiator și păstor.

Filmul realizat de Marian Voicu, de altfel singurul film dedicat românilor din stânga Nistrului aduce imaginea de azi a unor comunități românești, strivite între uitare și deznaționalizare, care se încăpățânează să supraviețuiască.

Vă invităm marți 1 noiembrie 2011 ora 18:00 la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român pentru a viziona împreună filmul lui Marian Voicu „MOLDOVENI DIN STÂNGA NISTRULUI”. (După vizionare aveți posibilitatea să răsfoiți exemplarele originale ale ziarului „Transnistria” – Colecția Dacian Dumitrescu)

Pin It on Pinterest