Institutul Frații Golescu – pentru românii din străinătate împreună cu  Muzeul Țăranului Român și Asociația Culturală Pro Baasarabia și Bucovina (ACPBB), organizează lansarea primei ediții în limba română,  a volumului „BASARABIA raport politico-economic”, important document istoric, intocmit de John KABA – capitan în Armata Statelor Unite și membru în Comisia Hoover pentru România, în 1919.

Lansarea volumului va avea loc sâmbătă, 24 februarie 2024, ora 12:00, la Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român, cu intrare prin  str. Monetăriei nr.3 .

JOHN KABA , a fost capitan in Armata Statelor Unite si membru in Comisia Hoover pentru Romania.  In 1919 s-a deplasat in Basarabia si a elaborat un raport despre starea acestui tinut romanesc , la un an dupa Unirea din 27 martie 1918. Raportul prezinta realitatile de peste peste Prut , prezentind date si fapte privind ocuparea Moldovei rasaritene de catre Imperiul Rus. In cunostinta de cauza , capitanul Kaba afirma :

” Armata Romana lupta nu numai in bataliile Romaniei, dar ale intregii civilizatii ; monitorizeaza frontiera civilizatiei impotriva regresului ca sa salveze restul Europei…”

Documentul a contribuit la nuantarea pozitiei marilor puteri in legatura cu Regarul Roman.
Raportul a circulat in editii in lb. engleza si, respectiv, in lb. franceza , fiind prezentat la Conferinta de Pace de la Paris.

Pin It on Pinterest