Încă de la prima lectură, anterioară lansării, am remarcat abordarea metodologică a cărții – în cele șase părți componente și distincte -, care se referă la câteva dintre cele mai importante teritorii istorice, Herța, Transnistria, zona Bugului de Est, sudul Basarabiei, nord-vestul Bulgariei, Banatul sârbesc și Voievodina, acolo unde mai sunt mari comunități românești. Aceast aspect metodologic dă lucrării un profund caracter științific, prin rigurozitatea abordării, în ordine cronologică și geografică, probleme legate de unele repere istorice referitoare la populație, localități, limba română și educația din fiecare zonă în parte.
Privită și din alt unghi de vedere, poate fi considerată și ca o tendință de analiză geopolitică, recomandată, tocmai, de un trecut istoric controversat și un prezent geopolitic efervescent.
În prima parte a cărții autorul se preocupă de relația instituțională a Statului Român cu românii noștri de pretutindeni, domnul Mihai Nicolae vorbind și despre ceea ce se numește ,,Departamentul pentru Românii de Pretutindeni” în diversele sale formule de subordonare – față de Ministerul Afacerilor Externe, de Cancelaria primului ministru sau de Secretariatul General al Guvernului -, prin care se demonstrează că nu există o concepție foarte clară față de ce vrem să facem cu această identitate românească, cu românii din afara țării.
Ne aflăm într-o perioadă în care contextul politic și geopolitic este marcat de creșterea intoleranței, de radicalizarea pozițiilor exprimate oficial sau prin mass-media, de bipolarizarea a atitudinilor. Insecuritatea, nesiguranța și neîncrederea dirijează tot mai mulți etnici români către refugiu sau emigrație (băjenie), sau către opțiunea alegerii unor valori morale care să le asigure o minimă protecție într-un viitor din ce în ce mai tulbure și plin de incertitudini.
Sunt momentele care generează o parte din sursele conflictelor militare. Acest fapt a devenit o chestiune extrem de problematică, cu cât, în aceste zile conflictul ruso-ucrainean tinde să se extindă spre centrul Europei, toți românii aflați dincolo de frontierele României având nevoie să știe care sunt cauzele istorice ale conflictului și ce s-ar putea întâmpla cu națiunea română în perspectiva efectivă a unui război care ar complica, astfel, situația românilor din regiune, care, în mod paradoxal, reprezintă grosul actualilor refugiați.
Or, în acest context, această carte ne-ar putea oferi o serie de informații extrem de utile.
Sursa: afnews.ro